Mitä laki sanoo julkisten huvitilaisuuksien järjestämisestä?
Työn vastapainoksi jokainen ihminen kaipaa paitsi lepoa, myös jotakin mukavaa toimintaa tai seurattavaa. Suomi on monien muiden valtioiden tapaan huvitilaisuuksien luvattu maa, joka tarjoaa loistavaa viihdettä jokaiseen makuun. Laki julkisista huvitilaisuuksista ja niiden järjestämisestä Suomessa on annettu jo kauan sitten, eli laki vahvistettiin vuonna 1968 Suomen Naantalissa.
Kuka saa järjestää julkisia huvitilaisuuksia?
Julkisia huvitilaisuuksia saa järjestää:
- Rekisteröity yhdistys
- Täysivaltainen yksityinen henkilö tai
- oikeustoimikelpoisuuden omaava muu yhteisö
Julkisiin huvitilaisuuksiin tarvitaan aina voimassaoleva viranomaisen lupa, sillä lainsäädännön rooli on Suomessa aina tärkeässä asemassa. Erillisellä asetuksella voidaan myös säätää, että jokin tietty yksittäinen viihdetilaisuus saadaan järjestää tiettynä päivänä ja tiettyyn aikaan kysymättä erillistä lupaa viranomaiselta, jos tilaisuudesta on jo etukäteen ilmoitettu. Kysymyksessä on tuolloin yleensä luonteeltaan pienimuotoinen juhlatilaisuus.
Laki sellaisten huvitilaisuuksien järjestämisestä, johon yleisö pääsee koskee näytäntöjä, konsertteja, näyttelyitä, julkisia juhlia, iltamia, näytöksiä, kilpailuita ja muita samankaltaisia luonteeltaan viihdetilaisuuksia, riippumatta siitä onko tilaisuuteen pääsymaksua vai onko se ilmainen. Muissa tarkoituksissa järjestetyistä juhlista tai yleisistä kokoontumisista on laissa säädetty erikseen.
Milloin tilaisuuksia saa järjestää?
Lain 5§ painottaa, että kaikkien julkisten huvitilaisuuden järjestäminen on kielletty kaikkina kirkollisina juhlapäivinä, kuten pääsiäis- ja joulupäivinä sekä pitkäperjantaina.
Kielto ei koske avoinna olevia museoita, teatterinäytäntöjä, oopperaa, operetteja tai revyy -tilaisuuksia, konsertteja, elokuvanäytäntöjä, kansantanssi – ja taide-esityksiä eikä lausunta- tai luenta-esityksiä. Laki antaa täydet vapaudet myös taide- ja valokuvanäyttelyiden pitämiseen ja elinkeinoelämää koskeviin tilaisuuksiin, jonka lisäksi eläinnäyttelyt ovat myös sallittuja. Urheilu-, lennokki – ja esimerkiksi bridge-, shakki- ja muut samankaltaiset näytökset ja kilpailut ovat myös sallittuja. Säännöistä on aina omat poikkeuksensa, joten lain 6§ kertoo että Lääninhallitus voi myöntää poikkeuksia tarvittaessa edellä mainittuihin sääntöihin.
Huomaamme siis, että lait ovat Suomessa aina olleet sekä täsmällisiä että tiukkoja. Arjen vastapainoksi on aina “pidetty hauskaa”, mutta huvitilaisuuksia ei saa laittaa vain hetkessä pystyyn ja kutsua yleisöä sekä esiintyjiä paikalle. Lupa tarvitaan aina ja mieluimmin kaksikin, jos ei kysymys ole omista pienimuotoisista juhlista, kuten syntymäpäivien vietosta. Asia tietysti vielä muuttuvat ottaessa huomioon tapahtumat maailmalla, jos esimerkiksi jalkapalloon liittyvä Unibet EK -sivu päättäisi järjestää tapahtuman em-kisoihin liittyen.