Julkisten huvitilaisuuksien häirintä ja luvaton järjestäminen

Järjestetäänpä tanssit vai järjestetäänkö?

Kauniina kesäisenä päivänä, vaikka paikallisten grillijuhlien lomassa saattaa mieleen tulla jonkin mukavan tilaisuuden järjestäminen. Miten olisi vaikkapa nostalgisten latotanssien järjestäminen kesäisenä iltana? Saako sellaisia kuitenkaan järjestää ilman viranomaisen antamaa lupaa, ja entäpä paikalliset kevätmarkkinat, mitä lupia niihin tarvitaan?

Tunnettu laki kaikista julkisista huvitilaisuuksista ja sellaisten järjestämisestä annettiin jo kauan sitten, vuonna 1968. Jos huvitilaisuuden järjestää ilman lupaa tai rikkoo annettuja määräyksiä tilaisuuden järjestämisestä, järjestäjä voidaan tuomita sakkoon tai jopa kuuden kuukauden ajaksi vankeuteen annettujen määräyksien rikkomisesta. Jos haittaa tehdään järjestysmiehelle, saatetaan järjestysmiehiin kohdistetusta uhkauksesta tai väkivallasta rangaista tekijää sen mukaan, mitä rikoslain 16 luvun 1 ja 2 §:ssä säädetään.

Joskus tulee tilanteita, jolloin huvi- tai muita kokoontumistilaisuuksia ei saa järjestää, vaikka olosuhteet olisivat kuinka otolliset. Kysymys voi silloin olla vaikkapa jonkin kulku- tai tartuntataudin ehkäisystä, jota on alueella havaittu. Jos kielto tai rajoitus koskee normaalia yleisen turvallisuuden ylläpitoa, niin päätöksen asiasta antaa Suomen sisäasiainministeriö.

Huvitilaisuuden häirintä

Laki mukavista huvitilaisuuksista ja niiden järjestämisestä sanoo selkeästi, että kukaan huvitilaisuudessa oleva henkilö ei saa tehdä tiettyjä negatiivisia asioita, jotka ovat vaarallisia tai häiriöksi. Laki koskee aina myös tilaisuuden välittömässä läheisyydessä olevia henkilöitä. Älä siis ota mukaan patruunoita, räjähdysainetta, lyömä- tai teräasetta eikä ampuma-asetta huvitilaisuuteen mennnessäsi. Käyttäydy kunnolla, niin kaikilla on mukavaa ja juhlat saavat jatkua.

Huvi- ja erilaisten juhlatilaisuuksien järjestäjän ja vierailijoiden kannattaa muistaa myös muita tärkeitä sääntöjä, kuten se, että julkinen huvitilaisuus ei oikeuta vierailijaa tai tilaisuuden lähistöllä olevaa henkilöä pitämään hallussaan tai nauttimaan päihdyttäviä juomia, joihin kuuluu muun muassa olut tai muu vähittäiskaupan alkoholi, kuten suositut siiderit. Alkoholijuomien anniskelusta on laissa aina erilliset säädökset. Huvitilaisuuksien järjestysmiehet ja paikalle tarvittaessa kutsuttu poliisi noudattavat aina erikseen säädettyjä ohjeita ja pitävät yllä järjestystä.

Joskus niin sanotusti “mopo lähtee käsistä”, jolloin poliisi tai tilaisuuden järjestäjä on velvollinen keskeyttämään meneillään olevan tilaisuuden. Paikan järjestysmiehillä tai paikan päälle mahdollisesti saapuneella poliisilla on täysi oikeus poistaa huvitilaisuudesta tai sen lähistöltä häiriötä aiheuttanut tai kovassa humalassa oleva henkilö.